JPK CIT i JPK PIT: od kiedy obowiązek i termin pierwszej wysyłki
Sprawdź pierwszy rok objęty JPK i termin wysyłki.
Jeżeli jesteś nierezydentem CIT, a VAT rozlicza Twój polski oddział, ten wynik wymaga odrębnej oceny.
Włącz JavaScript
- Pierwszy okres
- Termin pierwszej wysyłki
Termin nie uwzględnia dni wolnych.
Kryterium i podstawa wyniku
- Grupa i literalne kryterium
Interpretacja indywidualna DKIS z 29 stycznia 2026 r., 0111-KDIB1-2.
Co przygotować
Roczny JPK dochodowy, JPK_V7 i KSeF to odrębne obowiązki.
Przygotowujesz spółkę do JPK CIT?
Dokumenty do weryfikacji wyniku
Harmonogram z art. 66
| Podatek i grupa | Rok po dacie | Pierwszy rok | Przepis |
|---|---|---|---|
| CIT: podatkowe grupy kapitałowe oraz podmioty z przychodem przekraczającym 50 mln euro | 31.12.2024 | 2025 | art. 66 ust. 2 pkt 1 |
| CIT: pozostali obowiązani przesyłać ewidencję VAT zgodnie z art. 109 ust. 3b | 31.12.2025 | 2026 | art. 66 ust. 2 pkt 2 |
| CIT: pozostali podatnicy i spółki | 31.12.2026 | 2027 | art. 66 ust. 2 pkt 3 |
| PIT i ryczałt: obowiązani przesyłać ewidencję VAT zgodnie z art. 109 ust. 3b | 31.12.2025 | 2026 | art. 66 ust. 1 pkt 1 |
| PIT i ryczałt: pozostali | 31.12.2026 | 2027 | art. 66 ust. 1 pkt 2 |
VAT kwartalny: zobacz FAQ. PGK i przekroczenie progu mają w CIT pierwszeństwo przed kryterium VAT.
Najczęstsze pytania
JPK CIT 2026: kiedy pierwsza wysyłka?
Dla roku kalendarzowego 2026 termin według art. 9 ust. 1c ustawy o CIT upływa z końcem siódmego miesiąca następnego roku, czyli 31 lipca 2027 r. Dla innego roku podatkowego podaj jego początek w formularzu.
Rozliczam VAT kwartalnie. Czy obowiązek obejmuje rok 2026?
Najprawdopodobniej obowiązek zaczyna się od roku rozpoczynającego się po 31 grudnia 2025 r., ale brzmienie art. 66 odsyła tylko do ust. 3b, co wymaga potwierdzenia. Podatników kwartalnych dotyczy art. 109 ust. 3c ustawy o VAT.
Czy zwolnienie z VAT wyłącza JPK dochodowy?
W harmonogramie z art. 66 zwolnieni należą do pozostałych, z pierwszym rokiem po 31 grudnia 2026 r. W CIT wcześniejszą grupę mogą jednak wyznaczyć PGK lub przekroczenie progu 50 mln euro.
Do przeczytania przed decyzją:
Sprawy tego rodzaju prowadzi kancelaria:
Narzędzie ma charakter informacyjny. Wynik nie stanowi porady prawnej ani podatkowej.